Szent Donát Birtok

Szent Donát Birtok


1994 Családi birtok
A tulajdonos Kovács család a mai birtok alapjait 1994-ben rakta le, de a felmenők szőlőhöz és borhoz való kötődése jóval korábbi eredetű. A család apai ága közel kétszáz éve csopaki, míg az anyai ág káli-medencei. Mindkét vonal hozta magával a szőlő és bor szeretét, valamint a borkészítés hagyományát. Az új generációt jelentő három testvér közül Tamás vezeti a pincészetet és az éttermet.

2002 Szent Donát
A csopaki birtok mérete elérte a 3 hektárt. Megépült a Szűcs Endre tervezte balatoni stílusú főépület és a földalatti pincerendszer első része. A termőre forduló területek évente 8-10 ezer palacknyi kiváló termést adtak. A pince előtti borterasz nyaranta sokak kedvencévé vált. A pincészet és a birtok Csopak szőlőinek védőszentje után a Szent Donát nevet kapta.

2006 Pincebővítés
Az évente egy hektárral bővülő birtok és a növekvő palackszám eredményeként új ággal bővül a pincerendszer. Elkészülnek a Szent Donát első dűlős referencia borai, melyekből a hazai top éttermek borlapja mellett már exportra is jut. Az új pinceág tetején megépül a mai étterem alapjait jelentő konyha és terasz.

2011 Kódexbe vésve
A környék vezető termelőivel közösen létrejön a Csopaki Kódex, egy a magas minőségű dűlős Csopakik termelésére kidolgozott védjegyoltalmi rendszer. A Szent Donát Birtok borásza - Kovács Tamás a kezdeményezés egyik alapítója és a rendszer ügyvivője.

2014 Márga
Csopak mellett Paloznakon és Tihanyban is új területekkel gazdagodik a birtok. A klasszikus CSOPAK hegy- és Kódex dűlőválogatások mellett a 2013-as évjáratból elkészülnek a Szent Donát első MÁRGA és MAGMA talajválogatásai. A gasztronómiai kontextus erősítéseként a birtok konyháján komoly szakmai fejlesztések történnek. A megújuló és éves nyitva tartásra váltó étterem a birtokkoncepción belül MÁRGA Bisztróként működik tovább. Nevét a Szent Donát területeinek egyik fontos talajtípusáról és a pinceépület alapjait jelentő kőzetről kapta.

2017 Kál
Anyai ági területekkel és pincével bővül a birtok Szentbékkállán, a káli Fekete-hegyen. Ezzel együtt elkezdődik a Szent Donát szőlőinek regisztrált ökológiai gazdálkodásba vonása. A bő 15 hektárra nőtt birtok újabb pincebővítés előtt áll...

Széchenyi 2020