Mariasy Tokaj Aszú 5 puttonyos 2015

Mariasy Tokaj Aszú 5 puttonyos
2015


bor típus: Aszú
szőlőfajta: Házasítás
jelleg: Édes
kiszerelés: 0,5l

A MARIASY Aszú gazdag, elegáns, kitűnő sav-cukor egyensúlyt mutat. Köszönhető ez a tokaji Máriás-dűlő lösz talajának, a mikroklíma egyedi jellegének és a tokaji aszúborkészítés nagy múltú, egyedi kultúrájának.

A MARIASY nemes aszúbor készítése során 1 gönci hordó, azaz 136 liter jó minőségű, erjedésben lévő furmint és sárga muskotály szőlőből készült musthoz 5 puttony aszúszemet mérünk, amely 125 kilónyi kézzel, szemenként kiválogatott aszúszem hozzáadását jelenti. A must és aszúszem keverékét áztatjuk az őszi hideg éjszakák biztonságában, ekkor az aszúszemek magukba szívják a mustot, megduzzadnak, felpuhulnak és könnyen préselhetők. A mézédes, nektárszerű aszúmust fahordóba helyezve erjed, lassan, türelmet parancsolva, gyakran karácsony érkezéséig elhúzódva. Január havának zord, fagyos időszakában az aszú újborunk még zavaros, sárgásbarna színű, de a fahordós érlelés következő hónapjaiban egyre tisztább, finomabb aromákkal rendelkező aszúbor örvendeztet meg bennünket. Megérte művelni a szőlőt!
Az aszúborok érlelése 136 literes Gönczi fahordóban történik 18-24 hónapon keresztül. Fahordóink a borvidéket határoló Zempléni hegyek tölgyfáját és a helyi kádárok tudását dicsérik. Palackozás után éveken át palackban finomodnak aszúboraink, megadva ezen boroknak azt a lehetőséget, hogy elinduljanak az aszúfejlődés akár több tízéves életútján.

palack: 18.990 Ft -1+
  kosárba
Széchenyi 2020