2022-11-15

Egy italboltban vagy az éttermi étlapon kiválasztani egy jó üveg bort ijesztő feladat lehet, különösen, ha nem vagy jártas a borok világában.

Három hasznos tanács a borok felfedezéséhez:

 

1. Ha találsz egy bort, amit szeretsz, mindenképp jegyezd meg a borászatot és a bor nevét. Egy gyors fotó a palackról és máris nem felejted el. Ugyanis, igen nagy a valószínűsége annak, hogy ha az adott borászat egyik bora bejött, a többi is ízleni fog.

 

2. Szánj időt arra, hogy megtaláld azokat a fajta borokat melyeket igazán szeretsz, amivel együtt jár, hogy sajnos megtalálod azokat a fajtákat is persze, amiket ki nem állhatsz.

 

Gondolj a borra úgy, mint az ételekre: mindenkinek vannak preferenciái. Vannak bizonyos összetevők, amelyeket szeretsz, így ha egy étterem menüjét nézed, a tekinteted az általad élvezett ételek felé vándorol. 

 

A borral is így van.

 

Az első lépés annak megtanulása, hogy mit szeretsz és mit nem szeretsz a borban. Próbálj ki több fajtát, és találd ki, melyek azok, amik ízben a legtöbb örömet okozzák( fehérbor?, vörösbor?, csersavas?). Próbáld meghatározni, hogy milyen ízre emlékeztetnek a borok – akár gyümölcsöt és rózsát, akár a hordó ízét vagy bármi mást érzel bennük. A preferenciáid hamarosan kirajzolódnak.

 

3. Keress egy helyi borboltot és bízz benne, hogy a helyes irányba terelnek borválasztáskor

 

Ellentétben a szupermarketekkel, a borüzletek egyetlen dologra összpontosítanak. A borra. Hiszen ez a specialitásuk és odafigyelnek a választékukra, hogy vásárlóik igényeit minden kategóriában ki tudják elégíteni. A legjobb üzletek olyan borokat válogatnak össze, amelyek iránt szenvedélyesek. 

 

Az első dolog, amit megtehetünk, hogy jó bort igyunk, az az, hogy olyasvalakitől vásároljuk meg, aki a boroknak él. Egy jó borbolt olyan, a borkedvelőknek, mint egy könyvesbolt az olvasni szerető embernek. Ahol az eladó pontosan tudja, hogy melyik vásárlónak milyen bort vagy könyvet emelje le a polcról.

 

A Monarchia Borbolt pont ilyen. Látogass el hozzánk!

 

Egyébként borászatok, borüzletek és borozók gyakran kínálnak vezetett kóstolókat is, amelyek remek kiindulópontot jelentenek a borokat megismerni vágyóknak.

Széchenyi 2020