Balatonboglár

Balatonboglár

A filoxéra vész után virágzó szőlő és borkultúra alakult ki a Balaton déli partvidékén, a tihanyi Bencés uradalmi és az egykori Festetics birtokon. Ez a paraszti termesztői hagyományoknak volt köszönhető. Bortermelők ezrei menekültek meg a koldusbotra jutástól az immunis pannonhomok talajoknak köszönhetően. A XX. század derekán végrehajtott szőlőtelepítés jelentette a borvidék igazi felvirágzását. A gazdagabb lösz- és középkötött vályogtalajokon bőven teremnek az új szőlőültetvények, és a céltudatosan megválasztott kedvező fajtaszerkezetnek köszönhetően kiváló borokat adnak. Területe: 2611 ha.

Várszegi Pincészet

Várszegi Pincészet

Családunk mindig is foglakozott bor készítéssel, de hivatásszerűen három éve kezdte meg munkáját a Várszegi Pincészet a balatonboglári borvidéken. Célunk, hogy népszerűsítsük a kisebb családi borászatokat. Kihívásokkal teli, nagy szorgalmat igénylő, a hagyományokat tisztelő, de egyszersmind újító, kísérletező szemlélettel alapítottuk  pincészetünket. Jelenleg birtokaink nagysága 7 hektárra tehető, ültetvényeink Balatonszemesen , Balatonlellén és Balatonbogláron találhatók. Borainkat fiatalos szemlélettel készítjük, a modern kornak megfelelő  technológiával. Pincészetünkben a három év alatt jelentős fejlesztéseket hajtottunk végre, ami lehetővé teszi a kiváló minőségű borok készítését. A szőlőt már az ültetvényen szelektáljuk, majd kis ládákba kézzel szüreteljük. Csak minőségi, kézzel válogatott szőlőalapanyagot használunk fel, csak a tökéletesen érett, egészséges szőlő kerül feldolgozásra. A bogyózást követően az előzetesen lehűtött cefre, temperálható acéltartályokba kerül, itt megy végbe az alkoholos erjedés szabályozott hőfokon, fajtáktól függően 1-3-hét alatt. Az erjesztést követően vörös fajtáknál kíméletes préselés következik, melyet pneumatikus rendszerű présekkel végzünk. Fehér fajtáknál és rosé borainknál erjesztés előtt igyekszünk a lehető leggyorsabb feldolgozásra. Fehérborainkat és rosé borainkat rozsdamentes acéltartályban, ellenőrzött körülmények között tároljuk a palackozásig. Vörösborainkat fahordós érlelés alá vetjük (6-14 hónapig) nagy ászok hordókban és kisebb, új tölgyfa hordókban érleljük palackozásig.
 


Várszegi Viktor

Széchenyi 2020